Jak wygląda catering do domu?
Organizacja przyjęcia w domu może być uciążliwa. Dlatego zaoszczędź czasu i nerwów. Jak? Przez zamówienie cateringu! Sprawdź, jakie produkty wykorzystuje się w menu i z czego powinno się składać. Poszerz wiedzę w zakresie cateringu i dowiedz się dokładnie, czym jest. Zapraszamy do lektury naszego artykułu! Zdobądź potrzebną wiedzę i zdecyduj się na usługi firmy cateringowej.
Co to jest catering?
Catering w Warszawie lub innym mieście jest usługą, która sprowadza się do przygotowania i dostarczenia na zamówienie posiłków. Najczęściej wykorzystuje się go przy:
przyjęciach,
imprezach,
lunchach,
szkoleniach.
Firma cateringowa na podstawie informacji o rodzaju imprezy i liczby gości proponuje menu.
Skład cateringu na przyjęcie
Zastanawiasz się nad profesjonalnym cateringiem? Na szczęście usługę można dobrać do własnych preferencji. Dlatego tak ważne jest ustalenie cateringu dietetycznego. Wszystko zależy od charakteru imprezy, budżetu czy liczby gości. Ważne, aby w menu uwzględnić:
przystawki,
sałatki,
pieczywo,
zakąski,
dania mięsne,
ryby,
warzywa,
sosy,
napoje,
desery.
Z czego tworzone są posiłki?
Catering przygotowywany jest przez doświadczonych kucharzy. Stosują oni między innymi:
mąki bezglutenowe – jaglane, ryżowe, z cieciorki i amarantusa. Mogą być używane zamiennie z mąkami ze zbóż, które składają się z glutenu. Są to owies, jęczmień, żyto czy pszenica oraz białko roślinne,
amarantus – zawiera białko, witaminy A, B, C, E oraz składniki mineralne takie jak żelazo czy wapń, jak również nienasycone kwasy tłuszczowe. Dzięki temu jest mniejsze zagrożenie miażdżycą czy innymi chorobami układu krążenia. Ponieważ jest źródłem błonnika, wpływa pozytywnie na pracę jelit. Poza tym przeciwdziała rozwojowi nowotworów,
jagody goji – mają wiele właściwości. Zawarte w nich składniki odżywcze wspomagają odchudzanie. Są poza tym nisko kaloryczne. Mają dużą ilość błonnika. Dodatkowo składają się z białka, witamin, kwasu linolowego czy karotenoidów. Dzięki nim poprawia się płodność czy wzrok, jak również leczy się reumatyzm, cukrzycę czy reguluje poziom cholesterolu,
siemię lniane – składa się z kwasów tłuszczowych omega-6, fitosteroli i witaminy E, jak również enzymów czy kwasu askorbinowego. Obejmuje także składniki mineralne – magnez, żelazo czy cynk. Pozwala zrzucić zbędne kilogramy. Używany w chorobie wrzodowej, chorobach skórnych czy zapaleniu oskrzeli. Umożliwia odnowienie błon śluzowych i naskórka. Poziom lipidów i cukru we krwi jest obniżany,
olej kokosowy – uzyskuje się go z miąższu kokosa. Wspomaga metabolizm i przyczynia się do utraty tkanki tłuszczowej. Działa przeciwbakteryjnie i chroni przed wirusami czy grzybami, a także przed nowotworami.
sól himalajska – jest najzdrowsza spośród soli. Poza sodem zawiera także magnez, cynk, wapń i żelazo,
ksylitol – alkohol cukrowy to zdrowa alternatywa dla zwykłego cukru. Uzyskuje się go między innymi z brzozy czy z procesu przemysłowego. W tym celu modyfikuje się włókna roślinne (xylan) na ksylitol,
karob – jest to mączka chleba świętojańskiego. Może zastępować cukier i kakao. Obejmuje składniki mineralne, a więc miedź, żelazo, mangan czy potas i magnez. Składa się także z cennych witamin A, B i D. Przeciwdziała osteoporozie. Niweluje zagrożenie rakiem jelita grubego. Dodatkowo poprawia trawienie. Jest przydatny w leczeniu astmy czy alergii. Obniża także ciśnienie krwi.
Istotna jest umowa na catering. Zaliczkę wpłać na konto firmowe. Lepiej zrezygnuj z opłaty gotówką. Inaczej poproś o potwierdzenie wpłaty na druku.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana